Tanulmányút IV.– Kisvárda és Nyíregyháza, 2019.05.24-25.

Soron következő tanulmányutunk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségébe vezetett. Lehetőségünk nyílt megismerni Kisvárda, mint dinamikusan fejlődő kisváros családokat érintő szolgáltatási rendszerét, de emellett ellátogattunk a szomszédos kistelepülésekre is, amelyek egymáshoz viszonyítva is teljesen más képet mutattak. Fényeslitke rendezett kistelepülés, óvodával, iskolával, közösségi házzal, idősek otthonával. A település polgármestere szerint sok mindent tesznek azért, hogy az itt élők helyben maradjanak, vagy a szomszédos Kisvárdáról is ideköltözzenek hozzájuk. Pl. még az országos bevezetés előtt már ingyenesen lehetett náluk HPV elleni védőoltást igényelni, de a csecsemőknek szánt ROTA vírus elleni védőoltást is ingyen biztosítják az azt igénylő családoknak. A diákoknak már felső tagozatos koruktól kezdve ösztöndíjat fizetnek, ami igencsak motiválólag hat a diákokra. Ezeket, mint jó gyakorlatokat nemzetközi partnereink is szívesen átvennék. Fényeslitke mellett bepillanthattunk Komoró életébe, ahol elmondásuk szerint a rendszerváltoztatást követően nem sikerült túl jól az átmenet a termelőszövetkezetek magánkézbe kerülésekor, így nagyon sok család tönkrement anyagilag és érzelmileg is. Komorón jóval magasabb a csonka családban élő gyermekek száma, mint Fényeslitkén.
Döge polgármestere bemutatta számunkra a térségben zajló turisztikai fejlesztéseket, mellyel mint mondta, elsősorban a lehetőségét szeretnék megteremteni annak, hogy az itt élő családok vállalkozásokba kezdjenek, kapcsolódjanak a fejlesztésekhez, valamint önfoglalkoztatóvá válásukkal munkahelyeket teremtsenek.
Nyíregyházán, tanulmányutunk második napján, a Regionális Érdekvédelmi Alapítvány munkatársaival találkoztunk, akik arról számoltak be résztvevőinknek, hogy milyen erőfeszítéseket tettek az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű, munkanélküli felnőtteket átképezzék és visszajuttassák őket a nyílt munkaerőpiacra. Számos HEFOP, TÁMOP és EFOP projekt áll mögöttük, amelyekkel segítették a szakmához jutást, illetve munkaerőpiaci mentoraik ma is segítik a hozzájuk fordulókat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.