Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége

Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (Vancsesz)

 

A szövetség célja:
–  az élet és anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációjáért érzett felelősség erősítése,
– a nagycsaládok tisztelete szemléletének erősítése, a nagycsaládosok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata,
– felmutatni a társadalomnak azokat az értékeket, amelyeket a nagycsaládok képviselnek,
– a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése,
– az együttműködés, képzés és barátkozás kialakítása az egyesületek és a családok között.

A szervezet eddig 5 alkalommal szervezte meg a Családi és közösségi életre nevelő ifjúsági táborát. Több alkalommal szervezték meg a vajdasági nagycsaládos vezetőképző tanfolyamot. Szegedi partnereikkel 4 alkalommal közösen szerveztek Európai Uniós műhelymunkát a fiataloknak a Fiatalok lendületben program keretében,  ahol több országból vettek részt. 2016-ban Kárpát-medencei családi vasárnapot rendeztek 500 vajdasági és magyarországi résztvevővel. Családgondozási programjukat 2006 óta állandó  jelleggel megvalósítják. A Szövetség fennállása 10 éves évfordulója alkalmából Adán szervezték meg a Családpolitika ma és holnap elnevezésű nemzetközi tanácskozásukat, ünnepi közgyűlést és társas-estet, amelyeken 6 országból több mint 100 vendég jelent meg.

Több közös projekt megvalósításában vettek részt a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, illetve magyarországi (Csongrád, Szeged, Orosháza, Budapest, Pécs, Nyíregyháza, Tiszavasvári, stb..), felvidéki  (Pered, Ipolyság), erdélyi (Bélafalva, Kézdivásárhely, Nyárádszereda, Brassó stb…), horvátországi (Eszék, Pélmonostor, Slatina), boszniai (Banjaluka) egyesületekkel együttműködve. Ezek közül kiemelendő a csongrádi Bölcső Nagycsaládos Egyesület által szervezett Makk Marci egészségnap és Kétkeréken Csongrádon, melyek a NEA támogatásával valósultak meg. A VIII. Civil Akadémiát Adán, a X. Civil Akadémiát pedig Szarajevóban szervezték meg, együttműködve  8 ország kiemelkedő magyar civil szervezeti vezetőivel.

Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke 2016-os évértékelő nyilatkozatában elmondta, hogy a népesedési program legfontosabb pontjai közé tartozik az év végi díjátadó ünnepségük is, emellett továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a családgondozásra. Nemrégiben volt egy aláírásgyűjtés a háromgyerekes anyukák részéről arra, hogy anyasági pótlékot kapjanak. Véleményünk szerint ez csak egy lépés afelé, hogy a szerb kormány, illetve minisztérium egy egész, átfogó intézkedési csomagot hozzon azért, hogy a népesedésen és a demográfiai helyzeten javítani tudjanak.

 

Comments are closed.