Családvédelmi akcióterv Magyarországon I.

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony is annak számít), maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban.

Ezzel a megoldással a fiatal házasok egy olyan pénzügyi eszközt kaphatnak, amellyel a csökkenthető az egy gyermekre jutó költség, illetve szinte marginálissá válik az édesanya kiesése a munkaerőpiacról. A támogatás lehetővé teszi azt, hogy az édesanya akár három évig a születendő gyermekek mellett maradjon, és ezáltal a gyermekek számára megfelelő gondoskodást nyújthasson.

Amennyiben a család három gyermeket vállal, és az édesanya mindhárom gyermek esetében otthon tölt három évet, ameddig a gyermekek el nem érik az óvodaköteles életkort, úgy összesített bevétel kiesése 23.189.652 Ft. Három gyermek vállalása esetén a kölcsön vissza nem térítendő támogatássá alakul, és bármilyen más támogatás nélkül kompenzálja a kieső jövedelem 43%-át, biztosítva ezáltal a család fennmaradását, miközben a gyermekek nevelése, és túlélése az anya szerepvállasával biztosított.

Amennyiben az édesanya, vagy a család mégis úgy dönt, hogy a munkaerőpiacra való visszalépése nélkülözhetetlen, és elengedhetetlen a család fennmaradásához, úgy lehetősége van arra, hogy a gyermek biztonsága, és túlélése érdekében alternatív lehetőségek közül válasszon. Ezek közül az egyik legkézenfekvőbb megoldás az intézményesített gyermekgondozás, azaz a bölcsődei rendszer. Azok a családok, akik nem szeretnének a bölcsőde intézményével élni, esetleg van rá lehetőségük, választhatják a családvédelmi akcióterv egy másik elemét, a nagyszülői GYED-et.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.