Gyermekvédelem Szlovákiában, Szerbiában és Romániában

A magyarországi gyermekvédelmi rendszerhez a szlovákiai rendszer áll a lehető legközelebb. A középpontban a gyermekek védelme a legfontosabb, az ő jogainak a megvédése történik a gyakorlati megvalósítás során is.

A gyermekvédelmi központok hasonlóak a mi lakásotthonainkhoz az intézmények törekednek az otthonos környezet megteremtésére. Egyéni gondozási terv készül a lakókról. A gondozást a születéstől a nagykorúságig biztosítja. A gondozás része a szállás, ellátás, oktatás, egészségügyi ellátás, szabadidő, rekreáció megvalósítása.

Romániában az állami intézményeknek nincs, vagy csak alig van lehetőségük a megelőzésre, mivel jól működő családsegítő rendszer nincs Romániában.
Romániában a gyermekvédelmi rendszer óriási hiányosságokkal küzd, a különböző intézményeknek csak nagyon kevés lehetősége van arra, hogy időben felfedezzék, ha egy családban problémák vannak. A szakemberek megegyeznek abban, hogy prevencióra nincs, vagy alig van lehetőségük, hiszen családsegítő rendszer állami keretek között nem létezik, a családorvosoknak pedig a túlzsúfoltság miatt nincs elég idejük a megfelelő megelőzésre. A jelenlegi romániai törvények értelmében a gyermek megszületését követően a szülőknek kötelessége beíratni őt ahhoz a családorvoshoz, ahová a család többi része is tartozik, vagy ha az illető családorvos nem vállalja az újszülöttekkel való foglalkozást, akkor egy olyan háziorvost kell keresni, aki kimondottan kisgyerekekre specializálódott.

Szerbia gyermekvédelmi rendszere rengeteg zsebből vérzik. Törvényi szabályozásuk pontatlan, a vajdasági tartományi ombudsman szerint minden olyan dolgot, ami kapcsolatban van a gyermekek és a diákok személyi kísérőre való jogának megvalósításával, nem szabályoznak szorosan törvényekkel és törvénynél alacsonyabb rendű aktusokkal, önkormányzati szinten pedig csak annyira valósítható meg, amennyire a helyi közösségek anyagi forrásai lehetővé teszik. A gyermekek oktatási, egészségügyi és szociális védelme az illetékes intézmények munkája ellenére a gyakorlatban továbbra is következetlen, elégtelen és nem megfelelő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.