Bérlakás program

Egy bérlakás-építési program indítása évek óta visszatérő pont a választási kampányokban. Problémát jelent a társadalom számára, és ezt a problémát nemcsak hogy fel kell ismerni, hanem tenni is az ellen, hogy a fiatalok tömegei azért vándoroljanak külföldre, mert lakhatásuk nem biztosított Magyarországon.
A CSOK a régió legerősebb lakás célú támogatás a régióban, de egy pályakezdő fiatal házaspár nem tudja prezentálni azt az önerőt, ami egy ingatlanvásárláshoz szükséges, a jelenlegi albérleti díjak kifizetése után pedig nem is fogja tudni. Hollandiában államilag működtetett bérlakás program keretebén a fiatalok egy központi rendszerbe történő regisztráció után választhatnak a rendelkezésre álló bérlakások közül. A rendszerben eltöltött idő növekedésével egyre több ajánlat nyílik meg a bérlő jelölt előtt, mondhatni egy virtuális várólista alakul így ki. Végül az arra jogosítványt szerzett fiatalok kibérelhetnek egy ingatlant, és idővel a lakások tulajdonosaivá válhatnak, ha szükséges államilag támogatott kedvezményes hitel biztosításával. Ezt a fajta gyakorlatot érdemes lehet a magyar családvédelmi rendszerbe is átültetni.
Mindemellett fel lehet mérni az üresen álló ingatlanok számát és állapotát, melyek számottevő részét közmunka keretében újra lakhatóvá lehetne tenni. Az önkormányzati tulajdonú bérlakások mértékét is növelni kell.
Lakbér- és lakásfenntartási támogatási rendszer kidolgozása segítheti abban a fiatal családokat, hogy életüket ne röghöz kötötten kezdjék meg, hanem könnyebben tudjanak akár munka érdekében más helyre költözni. Érdekeltté kell tenni abban a munkáltatókat, hogy felismerjék, hogy a munkaerőhiány egyik oka, hogy a magyar társadalomban szinte teljes mértékben hiányzik a földrajzi mobilitás. Azok a szervezetek, cégek, vagy vállalkozások, amelyek fel tudják ismerni, hogy munkavállalóikat a lakhatás megoldásának elősegítésével akár más régiókból is toborozhatják, óriási stratégiai előnyre tehetnek szert.
Ez a második stratégiai pont, ahol a Kormány nem közvetlenül családok szánt, illetve nem anyagi jellegű intézkedéssel tudna a privát szektorral való összefogásban javítani a fiatal házasok, és a családok életminőségén, illetve képes lenne növelni a gyermekvállalási kedvet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.