Tanulmányút V.- Szolnok és Kiskunfélegyháza, 2019.04.29.-30.

Tanulmányút beszámoló

Időpont: 2019. április 29-30.

Helyszín: Szolnok és Kiskunfélegyháza

2019.április 29-én Szolnokra látogattunk projektünk 5. tanulmányútja keretében. Nemzetközi partnereink részéről a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet munkatársai csatlakoztak csapatunkhoz.

 

Tanulmányutunkat idén is a VOKE Csomóponti Művelődési Központban kezdtük, ahol azt vizsgáltuk, hogy milyen családbarát kezdeményezéseket valósítanak meg. Az intézmény vezetője, Balázsiné Gődér Ágnes bemutatta az intézményük által működtetett CsaládiPontot, ahol rendszeres programokkal várják a kisgyermekes családokat, valamint munkatársaik a programban résztvevők számára minden hónapban egyéni konzultációt is tartanak, mellyel segítik azok szemléletformálását, kompetenciák fejlesztését is.

A megismert CsaládiPontot jó gyakorlatként azonosítottuk. Intézményvezető asszony a háttérben folyó szervezési munkákról, operatív folyamatokról, a munkatársak felkészítéséről is beszélt, illetve kitért arra is, hogy szeretnének országos hálózatot kialakítani a náluk működő CSP mintájára.

A művelődési ház tevékenysége persze ennél sokkal szerteágazóbb. Előadást hallhattunk a művelődési házban folyó egyéb közösségszervező tevékenységekről, folyamatokról is, mint például a senior örömtánc mozgalomról, vagy a számos nyugdíjas közösségről, melyek célja minden esetben ugyanaz: biztosítani az aktív időskort és megvédeni az időseket az elmagányosodástól.

Munkájuk során igyekeznek biztosítani minden korosztály számára a minőségi szabadidő eltöltési lehetőséget, közösségszervező munkájukkal hozzájárulnak a családok életminőségének javításához is.

Tanulmányutunk második napján Szolnokról Kiskunfélegyházára látogattunk a Szakmaközi Művelődési Házba, ahol szintén működik CsaládiPont, de emellett NépmesePontot is működtetnek.

Az operatív folyamatok itt is hasonlóak, de a célcsoport összetétele eltér a Szolnokon tapasztaltaktól. Míg Szolnokon a látogatók 50%-a nyugdíjas korosztályból kerül ki, addig itt jellemzően csak a látogatók 30%-a képviseli ezt a korosztályt, így nagyobb arányban vannak a gyermekek és az aktív korosztály tagjai.

A tanulmányút során arra a következtetésre jutottunk – amiben az SZMMI munkatársai is megerősítették véleményünket – hogy a művelődési házak fontos kultúraközvetítő szerepük mellett mentálhigiénés feladatokat is ellátnak a közösségépítő tevékenységük során, hisz biztosítják a családok számára a minőségi szabadidő eltöltésének lehetőségét, közösséget szerveznek, programjaikkal tesznek az idősek elmagányosodása ellen.

A tanulmányút során Weibl Mónika megjegyezte, hogy a CsaládiPont hálózat létrehozása nagyszerű kezdeményezés, hisz a programok során a családok jobban megismerik egymást, együttműködés alakul ki közöttük, ez pedig hozzájárul egy cselekvő társadalom létrejöttéhez is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.