Tanulmányút VI. – Nyíregyháza és Kisvárda térsége, 2019.05.24-25.

Tanulmányút beszámoló

Időpont: 2019. május 24-25.

Helyszín: Nyíregyháza és Kisvárda térsége

2019. május 24-én a Nyíregyházától néhány kilométerre található Kisvárda térségébe indultuk. 2018-ban már egyszer jártunk Nyíregyházán, ezért úgy gondoltuk, hogy a keleti országrész problémáinak, helyi sajátosságainak jobb megismerése érdekében a környéket is górcső alá vesszük.

Első utunk Fényeslitkére vezetett, ahol szakmai vezetőnk fogadta kis csoportunkat. A tanulmányúton csatlakoztak hozzánk a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének munkatársai is.
A községet és az itt folyó munkát Mártha Mihály polgármester mutatta be számunkra.

Fényeslitke egy közel 2500 fős község, lakosságszáma az elmúlt időszakban csökkenő tendenciát mutatott. A környékbeli falvakhoz képest Fényeslitke jó helyzetben van, a rendszerváltoztatást követő gazdasági-társadalmi átmenet, a mezőgazdasági termelőszövetkezetek magánkézbe adása jól sikerült a településen. Azonban így is sokan inkább a közeli Kisvárdán keresik a megélhetést. Azért, hogy az iskolába járó gyermekek létszáma ne csökkenjen a természetes fogyásnál jobban, ezért már felső tagozattól kezdve az önkormányzat ösztöndíjat fizet a diákoknak tanulmányi eredményük alapján. A gyermekvállaláshoz az önkormányzat további támogatásokat nyújt, pl. minden helyi csecsemő ingyen megkapja a Rota vírus elleni védőoltást, a költségeket az önkormányzat vállalja át. Korábban a tinédzsereknek biztosították ingyenesen a HPV elleni védőoltást is, de ezt már az állam átvállalta az elmúlt években.

A településen bölcsődétől kezdve az idősek otthonáig minden családokat érintő szolgáltatás elérhető.
Nagy reményeket fűznek a Falusi CSOK-hoz, mely településükön is igénybe vehető lesz.

Ezt követően Ficsóri Erika tartott előadást a szomszédos Komoró településről, ahol sajnos a rendszerváltoztatás során a társadalmi-gazdasági átmenet nem sikerült olyan szerencsésen, mint Fényeslitkén. A két települést összehasonlítva Komorón több a szegényebb sorú, illetve csonka család.
Fényeslitkéről Dögére látogattunk, ahol dr. Nagy Péter polgármester fogadott bennünket és megmutatta a településen, illetve környékén folyó turisztikai fejlesztéseket, melyekkel a helyi lakosság számára teremtik meg a lehetőségét a saját vállalkozásaik beindításához, fejlesztéséhez, valamint a helyi kézműves mezőgazdasági termékeknek biztosít majd felvevőpiacot. Elmondása szerint nagy szükség van a lehetőségek megteremtése mellett a lakosság vállalkozói kompetenciáinak fejlesztésére is.

Nyíregyházára való visszautunk során Kisvárdát is útba ejtettük, ahol a város kulturális intézményeit mutatták be számunkra, melyek a helyi hagyományok életben tartásával, fesztiválok szervezésével biztosítják a kulturális igények kielégítését.

Tanulmányutunk 2. napján Nyíregyházán az Otthon Egyesület tevékenységébe nyertünk bepillantást. Az egyesület főképp az idősek számára szervez közösségi programokat. Megalakításuk célja az volt, hogy Idősek Klubját működtessenek, ám ezt sajnos nem indították el, mert nem kapták meg a szükséges létszámhoz a működési engedélyt. Tevékenységüket azonban tovább folytatják, alkalmanként programok szervezésével. Az operatív folyamatok mellett a szervezetfejlesztési folyamatokba is bepillantást is nyertünk, mely a tanulmányúton résztvevők számára is hasznos információkat jelentett.

A tanulmányúton tapasztaltakról Kajla Brigitta (KMNE munkatársa) megjegyezte, hogy a Fényeslitkén tapasztaltakat megosztja a saját települése vezetőivel is, mert nagyszerű kezdeményezés mind az oltások költségének átvállalása, mind az ösztöndíjrendszer bevezetése.

A tanulmányút résztvevői a két nap során hasznos ismereteket szereztek. Vozár Pál szerint a településeken folyó munka példaértékű. Egyetért Döge polgármesterével abban, hogy a település lakói nem kész munkahelyeket kapnak, hanem a lehetőséget arra, hogy saját maguk dolgozzanak a megélhetésük forrását biztosító vállalkozás megteremtésén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.