Tanulmányút VII. – Balatonszemes, 2019.08.18-19.

Tanulmányút beszámoló

Időpont: 2019. augusztus 18-19.

Helyszín: Balatonszemes

Projektünk során második alkalommal szerveztünk tanulmányutat Balatonszemesre, ahol a résztvevőkkel megvitattuk a Családvédelmi Akcióterv részleteit, valamint lehetőségünk nyílt találkozni egy hat fős nagycsaláddal is.

A tanulmányúton részt vettek szerb partnerünk munkatársai is.

Tanulmányutunk során a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban találkoztunk a helyi pedagógiai szakszolgálat munkatársaival is, akik elmondták, hogy a településről és környékről sokan veszik igénybe szolgáltatásaikat, magas a sajátos nevelési igényű gyerekek száma. A pedagógiai szakszolgálat munkatársai segítik őket tanulásmódszertani javaslatokkal.
A Családvédelmi Akciótervről Lábady Zsuzsa pénzügyi szakértő tartott előadást számunkra. Kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban emelkedett a házasságkötések száma és növekedett a gyermekvállalási kedv is a családok körében. A KSH adati szerint 2019 első fél évében 24 020 pár kötött házasságot, ez 1758-cal, 7,9 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. Bár a gyermekvállalás mértének változásáról nem állnak rendelkezésre adatok, de egy másik felmérés szerint a frissen összeházasodott fiatalok korábban maximum két gyermeket szerettek volna vállalni, de a Családvédelmi Akcióterv hatására és a kedvezmények maximális kihasználása érdekében vállalják a három gyermeket is, ezzel biztosítva családjuk lakhatási körülményeit.
Szó esett a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról is. Ez hozzásegítheti a családokat az ingázás megoldásához, illetve csökken a földrajzi korlátokból fakadó nehézség, ami a letelepedés és a munkavállalás össze nem egyeztethetőségéből fakad.

Tanulmányutunk második napján lehetőségünk volt találkozni egy hat fős nagycsalád tagjaival.
A család berendezkedését tekintve nukleáris család, két generáció él együtt a szülők háztartásában, azonban a fluktuáció már megindult, a legidősebb gyermek elköltözött, és saját családot alapított, a második gyermek pedig egyetemi hallgatóként egyre ritkábban van otthon. A szülők 52, és 47 évesek, a gyermekek pedig 27, 24, 12, 8 évesek. A közel húsz év korkülönbség az legidősebb és a legfiatalabb gyermek között igen jelentős, akár generációsnak is tekinthető. Nem meglepő tehát, hogy az édesanya elmondása alapján többször volt a nagyobb testvérek felügyeletére bízva a két kisebb. A legidősebb fiú elmondása alapján sokszor igyekezett segíteni az édesanyjának a testvérek nevelésében, ám a családi gazdasághoz való hozzájárulása ezzel együtt is marginálisnak tekinthető.
Az édesapa egyértelműen családfenntartó szerepben helyezkedik el a családban, a nemek közötti munkamegosztás erősebb, mint ma megszokottnak tekinthető nukleáris családok esetében. Az édesanya feladata – főleg az első három évben – a gyermekek nevelése, közösségbe való beillesztésének előkészítése volt, majd vissza kellett térnie kereső tevékenységéhez.
A kisebb gyermekek örülnek annak, hogy ilyen idős testvéreik vannak, akikkel tudtak játszani, ugyanakkor egymás között megfigyelhető esetükben is a normatív testvérféltékenység. Az idősebb testvérek furcsának élték meg húguk és öccsük érkezését, ugyanakkor elő tudtak készülni a szülői feladatokra, hiszen sokszor voltak ott az édesanyjuk mellett miközben a testvéreiket gondozta. Bár már mindkét idősebb fiú a családi fészken kívül tölti ideje nagy részét, továbbra is figyelemmel követik testvéreik életét, és segítenek a nevelésükben, ha szükséges. A szülőknek könnyebbséget jelent, hogy tudják kinek a felügyeletére bízni a kisebbeket amennyiben szükséges, időt biztosítva maguknak ezzel vagyonszerző, vagy rekreációs tevékenységekre.

A tanulmányúton szerzett tapasztalatok segítették a résztvevőket abban, hogy a jövőben a hozzájuk forduló családoknak felkészültebben tudjanak tájékoztatást nyújtani a Családvédelmi Akciótervben foglalt kedvezményekről, igénybe vehető támogatásokról.
A tanulmányút során megismert nagycsalád mindennapjait megismerve Velez Teodóra elmondta, hogy a Vajdaságban élő nagycsaládok körében is gyakori a 4 gyermeket vállaló családok száma. Náluk is jellemző, hogy a gyerekeket bevonják a házi munkába, illetve a kisebbek felügyeletébe. Ezek a családok úgy vélekednek, hogy 4 gyerekkel könnyebb az élet, mint kettővel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.