Gyermekvédelmi rendszerek működése III.

A gyermekek átmeneti otthonának működtetése minden húszezer főnél több lakost számláló települési önkormányzat kötelező feladata. Gyermekek átmeneti otthonába olyan gyermek kerülhet, aki átmenetileg ellátás és felügyelet nélkül maradt, valamint akinek ellátása a család életvezetési nehézségei miatt veszélyeztetett.
A családok átmeneti otthonának működtetése minden harmincezer főnél több lakost számláló települési önkormányzat kötelező feladata. Családok átmeneti otthonába az otthontalanná vált szülő kérelmére az egész család, egyes családtagok és gyermekeik, valamint a válsághelyzetbe került várandós anya és születendő gyermeke nyerhet elhelyezést legfeljebb tizenkét hónapig, ami hat hónappal, szükség esetén a tanítási idő végéig meghosszabbítható.
A gyermekvédelmi szakellátásban újra az egyházak kerültek főszerepbe. A területi gyermekvédelmi szakszolgálatok képviselik az államot a szakellátásban, ez a belépő pont, ugyanakkor a mai modern intézményesített szakellátás lakásotthonokra, és nevelőszülői hálózatokra támaszkodik, melynek fenntartói egyházi alapítványok.
A lakásotthonok családi házakban, családias körülmények között, maximálisan 12 gyermek ellátását biztosító intézmény, ahol a gyermekek állandó felügyelet, és gondoskodás mellett töltik a mindennapjaikat, akár 24 éves korukig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.