Hagyományok megőrzése

Következő vizsgált attitűdünk a teljesítmény iránti igény volt. A vizsgálati irány két részre osztódott, egyrészt kíváncsiak voltunk arra, hogy melyik országban, mennyire tartják fontosnak a családi kapcsolatok ápolását, és van-e olyan ország, ahol ez az érték jelentősen eltér a csoport átlagától. Másodsorban azt vizsgáltuk, hogy a különböző ország párok tekintetében van-e különbség az elvárt teljesítményben.
Értékelendő állításunk így szólt: A családokban fontos a hagyományok őrzése.
Ahogy azt az eredmények mutatják a legmagasabb teljesítmény iránti igény a szerb mintában (m=3,78) mutatkozott, amely magasabb volt, mint a teljes minta átlaga, míg a legalacsonyabb az elvárás az ukránoknál (m=3,46). A teljes vizsgált minta m=3,63 átlagpontszámmal értékelte az állítást, ahol 1 az egyáltalán nem jellemző, 5 a teljes mértékben jellemző.
Ahhoz, hogy megállapítsuk, van-e szignifikáns eltérés az átlagostól a nemzetek tekintetében, variancia analízist használtunk. Az eredmények alapján a nemzetek között összességében van statisztikailag igazolható különbség (p=0,007) annak tekintetében, hogy mennyire értékelik fontosnak a családi hagyományokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.