Kötődés

Következő vizsgált attitűdünk a családtagok közötti kötődés minősége volt. A vizsgálati irány két részre osztódott, egyrészt kíváncsiak voltunk arra, hogy melyik országban, mennyire tartják erősnek a családtagok, és van-e olyan ország, ahol ez az érték jelentősen eltér a csoport átlagától. Másodsorban azt vizsgáltuk, hogy a különböző ország párok tekintetében van-e különbség a kötődés erősségében.
Értékelendő állításunk így szólt: A családban fontos a kapcsolatok minősége.
A kutatás eredményeinek a kiértékelése alapján a legmagasabb minőségű kötődés a szerb mintában (m=4,74) mutatkozott, amely magasabb volt, mint a teljes minta átlaga, míg a legalacsonyabb a kötődés minősége a magyaroknál (m=3,9). A teljes vizsgált minta m=4,34 átlagpontszámmal értékelte az állítást, ahol 1 az egyáltalán nem jellemző, 5 a teljes mértékben jellemző.
Ahhoz, hogy megállapítsuk, van-e szignifikáns eltérés az átlagostól a nemzetek tekintetében, variancia analízist használtunk. A vizsgálat eredménye alapján a nemzetek között összességében statisztikailag igazolható különbség van (p=0,000) annak tekintetében, hogy mennyire értékelik erősnek a családi kötődést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.