Családtípusok napjainkban – Az egyszülős család és a többgenerációs család

Szintén gyakori a nyugati kultúrában a családtöredék, vagy egyszülős család. Erről a típusról akkor beszélhetünk, amikor a szülő egyedül neveli a gyermekét. A családmodell rendszerint válás után alakul ki, ugyanakkor előfordulhat haláleset következtében kialakuló csonka család is.

Viszonylag ritka a nyugati társadalmakban a többgenerációs család. Általában az alacsonyabb életszínvonalon élő szocio-kultúrális rétegre jellemző, sok esetben harmadik világból érkező bevándorlók alkotnak ilyen családokat, Magyarországon leginkább a roma kultúrára jellemző. A többgenerációs családok kialakulásának gazdasági és kulturális okai is vannak. Az ilyen családoknál sokkal differenciáltabb a munkavégzés, mint a nukleáris családoknál, és a nemi szerepek is jobban elkülönülnek egymástól. Jellemzően a férfiak feladata a családfenntartás, míg a nőké a gyermeknevelés, így ezekben a családokban általában csak a férfiak dolgoznak. Mint azt már említettem, egy többgenerációs család fenntartása lényegesen kisebb anyagi erőforrásigénnyel jár, mint több nukleáris családé, emiatt a nehezebb anyagi helyzetben élő emberek számára gyakran nincs más lehetőség

Fontos megemlíteni, hogy a család minden esetben nyitott rendszer, azaz a fent bemutatott családtípusok között megvan az átjárhatóság lehetősége. Többgenerációs családból például bármikor kialakulhat nukleáris család, abból egyszülős, abból pedig patchwork család.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.