Családok közötti együttműködés II.

A Családháló és kárpátaljai partnerszervezete, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (a továbbiakban: KMNE) 2014. április 25-én hirdette meg a kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom elnevezésű programot, melynek célja, hogy a nemzeti összetartozás jegyében előmozdítsa a határ két oldalán élő magyar családok közötti személyes kapcsolatok kiépítését. A Testvércsalád Mozgalom keretében kárpátaljai és magyarországi családokat kötöttek össze, hogy utána ők ezt tartalommal tölthessék meg. A kapcsolat a kölcsönösségre épül, és nem kizárólag anyagi segítségnyújtásra korlátozódik, hanem lehetőséget nyújt a személyes találkozásra, közös élmények szerzésére, mindezt a résztvevő családok igényei alapján. A program célja lehetőséget teremteni ahhoz, hogy az összetartozást ne csak elvi alapon, hanem közvetlen kapcsolatokon keresztül élhessék meg a családok.
Az alapítás óta tizenhárom Testvércsalád Találkozó valósult meg, több mint másfélezer kárpátaljai és magyarországi gyermek és családjuk részesültek a támogatásban. A mozgalom keretében határon inneni és túli családok lettek összekötve.
Számos olyan formátumú együttműködés alakítható ki a családok között, amely egymás kölcsönös segítésére épül. A főállású anyaság nevesített bevezetése ezt az együttműködést tovább könnyítené, hiszen lehetőség nyílna olyan nevelőpontok kialakítására, ahol kis létszám mellett, családi környezetben egyik család a másik család szüleire bízhatná gyermekeit, akár időszakosan, akár eseti jelleggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.